Бани и кухни

Човек трудно може да си представи днешните бани, душ-кабини, мокри помещения или кухни без керамични плочки с впечатляващ десен и отлична повърхностна технология. Керамичните плочки често се използват в помещения и площи, изложени на влага, химикали и издраскване. От покритите с плочки подове и стени се очаква да бъдат дълготрайни и да остават красиви дълго време. Затова планирането на такива подробности като хидроизолацията, крайните връзки, избора на подходяща фугираща смес и лепило е важен фактор.

Стъпка 1

Подготовка на основата

Проверката и подготовката на основата е от критично значение за избягване на рекламации и гарантиране на дълготраен резултат. По принцип основата трябва да отговаря на следните условия: трябва да има достатъчна товароносимост, да бъде достатъчно суха, равна и да няма прах и омазняване. За подробности за всички стъпки, които трябва да се изпълнят предварително (измерване на влагата, проверка на състоянието на основата, грундиране), вижте раздел „Подготовка“.

Стъпка 2

Хидроизолация

Грешно би било да се смята, че една напълно покрита с плочки площ на стена или под е водонепропусклива. Фугите позволяват влага и вода да проникват в основата и да причиняват дълготрайни увреждания. Някои повърхности са пряко изложени на контакт с вода – такива са стените и подовете на душ-кабините и техните околности, както и областите около ваните и мивките. Тези площи трябва да се защитават с нанасяне на специален хидроизолационен слой под плочките. Първо изолирайте добре повърхността и след това поставете плочките – това е основният принцип за повърхностите, изложени на влага. Системата на Ceresit за изолация под плочките е ефективна и се нанася бързо и лесно.

Стъпка 3

Керамични покрития и фугиране

Изборът на подходящото лепило зависи от вида на основата (подово отопление) и – до голяма степен – от използваните плочки: керамични, фаянсови, естествен камък или стъклена мозайка. Ceresit предлага подходящото лепило за плочки и богат асортимент от цветни фугиращи смеси за окончателно оформяне на съвременната баня или кухня.