Skip to Content

Най-често Задавани Въпроси & Препоръки И Технически Насоки От Нашите Професионалисти

Лепила За Плочки

Употребата на СМ 16 е ограничена - може да се използва за плочи с размери 60 х 60, като върху деформируеми и критични основи ви е нужно лепило за подови настилки клас S1 - СМ 17 или S2 - СМ 49.

След добавяне на вода и разбъркване, разполагате с времеви интервал от 45 до 60 минути, в който лепилото може да се нанася, след него започва процес на бавно втвърдяване.

Разбира се, СМ 77 е създаден с тази цел - не е необходимо допълнително грундиране на основата, само добро обезпрашаване.

CM 49 може да се полага на слой с дебелина до 20 мм. - тънко и среднослойно лепило, докато СМ 77 е тънкослойно с максимална дебелина на полагане от 10 мм.

За светли камъни като мрамор, варовик и пясъчник, препоръчваме употребата на СМ 12 Бяло, с клас С2.

Подходящи за работа са влагоустойчивите ОСБ плоскости с индикация V3. Подготовката на основата включва нанасянето на грунд за критични основи CN 94, изборът на лепило за плочки зависи от вида и размерите на настилката - СМ 17СМ 25СМ 49 и СМ 77.

Фугиращи Смеси

Препоръчваме употребата на дву-компонентни епоксидни фуги СЕ 79 или СЕ 89. Те са лесни за употреба, устойчиви на химически и механични въздействия.

Полагането на плочки без фуга е неприемливо от техническа гледна точка, заради коефициента на линейно разширение на подовата настилка - препоръчваме работа с фуга с ширина 2 -5 мм.

СЕ 40 позволява работа при фуги с широчина и дълбочина до 8 мм., СЕ 43, заради различната зърнометрия, позволява работа при фуги с широчина и дълбочина до 20 мм. СЕ 43 позволява фугирането на клинкерни плочки, имитация на баварски и английски тухлички

СЕ 40 е водоотблъскващ продукт - водоотблъскващия ефект може да се увеличи с нанасянето върху фугата на СТ 10, импрегнатор за фуги, или с употребата на СЕ 79 и СЕ 89 - двукомпонентни епоксидни фуги, вместо СЕ 40.

СЕ 79 и СЕ 89 позволяват работа до ширини на фугата от 15 мм., което почти не се среща в практиката. Максималната срещана ширина е 12 мм., стандартната 5 - 6 мм.

В интервала 45 - 60 минути продукта започва да втвърдява. Веднъж втвърден, може да бъде отстранен само механично.

Двукомпонентните епоксидни продукти СЕ 79 и СЕ 89 са подходящи и за лепене и за фугиране на стъклокерамични настилки в басейни.

CE 51 се използва за почистване на силно замърсени повърхности, включително графити по фасади, и може да се използва като препарат за почистване на бани и циментови фуги.

Грундове

Преди лепене на настилката, грунда обезпрашава и заздравява основата и намаля попивателната й способност.

СТ 17 е в разфасовки от 2, 5 и 10 литра. СТ 19 е в опаковки от 3 ,5 и 25 кг., а CN 94 - в бутилки от 1 литър.

CN 94 e универсален грунд, подходящ и за попиващи и не-попиващи основи, може да се разрежда с вода в съотношение 1:3. СТ 19 е бетонконтакт, подходящ за непопиващи или слабо попиващи основи, готов за употреба.

Хидроизолационни Продукти

Не, CL 51 Express е подходящ само за вътрешна употреба. За външна употреба, ние препоръчваме използването на двукомпонентната хидроизолация CL 50.

Не, не е препоръчително - обикновено за тази цел се ползват битумни или ПВЦ мембрани, както и полимер-циментови състави от групата на Ceresit CR.

Системата за полагане на хидроизолация включва следните стъпки:

 •  Почистете хубаво старата настилка
 • Нанесете грунд CN 94
 • След изсъхването му, нанесете тънък филм от лепило за плочки СМ 16
 • Нанесете хидроизолация CL 51 и лента CL 152
 • Върху изсъхналата хидроизолация, залепете настилката с подходящия клас лепило от групата СМ, съобразен с вида и размера на плочките
 • Грундирайте с фуга СЕ40СЕ 43СЕ 79 или СЕ 89
 • Нанесете санитарния силикон CS 25 в зоните на връзка под-стена и стена-стена

Ако става въпрос за тераса с пешеходен трафик, трябва да се използва CL 50 и след това да се положи керамична подова настилка.

Гъвкавата лента е неделима част от системата за хидроизолиране, в зоните при връзка под-стена и стена-стена е задължителна.

Мож еда използвате CL 51 или CL 50 , и двата продукта са гъвкави и са подходящи за работа върху подово отопление.

Лепила За Топлоизолация

Препоръчително е да изчакате, около 2 минути.

С един флакон 850 мл., могат да се залепят между 10 и 14 кв.м., като зависи от начин на работа, основа и околна среда.

CT 84 Express Plus е отличнен за лепене на тотоплоизолационни плоскости, включително графитен EPS, върху алуминиеви и стоманени сандвич-панели, ОСВ, слоести дървесини, кофражен шперплат, LT ламарина.

За лепене може да използвате Ceresit CT 85, лепилно-шпакловъчна смес, или Ceresit CT 84, полиуретаново лепило, за шпакловане може да използвате Ceresit CT 85.

Препоръчваме употребата на СТ 325, 160 гр. кв.м., алкалоустойчива стъклофибърна мрежа.

Крайни Фасадни Покрития

Ceresit силиконовa мазилкa CT 74, както и силикат-силиконовите мазилки CT 174 и CT 175 са в група W3, която е за материали с най-ниски нива на водопоглъщаемост.

Ако паропропускливостта и гъвкавостта на основата са от първостепенно значение, то Ceresit СТ 100 е правилният избор.

Ceresit CT 16 е универсален грунд преди полагане на всички видове фасадни мазилки.

Положени на огради да, но не предпазват интензивно натоварени повърхности като стълбища.

Фасадни Бои И Грундове

CT 16 може да се полага върху гипс-картон, цимент-фазер, гипс-фазер, както и върху всякакви бетонни повърхности и циментови мазилки. Обработката с СТ 16 значително намаля водопоглъщаемостта и намаля значително проникването на влага в основата.

Фасади, боядисани с Ceresit CT 42, могат да се почистват с водоструйки с ниско налягане. Формулата BioProtect ефективно и трайно предпазва фасадите от биологични замърсители като гъбички, алги и мухъл. Използването на биоцидни капсули в боята, позволява контролирано и продължително отделяне на веществата в тях, за трайно предпазване на сградите.

Препоръчително CT 48 се използва при реставрации на исторически сгради и паметници на културата, там където е нужна добра паропропускливост, естетика и трайна защита.

Може, но това ще намали паропропускливостта.

Ceresit Visage

Шаблоните тухлички са за еднократна употреба, много трудно могат да бъдат използвани повторно.

Този вариант н аполагане не е препоръчителен. Топлоизолационната плоскост трябва да бъде защитена, преди полагане на финишното покритие, тъй като тя не е устойчива на механични и температурни деформации. За това е необходимо да се положи шпакловъчен слой Ceresit СТ 85, подсилен със стъклофибърна мрежа СТ 325 преди полагане на VISAGE.

Мокрите процеси по фасади са невъзможни при температури около 0 градуса, и оптимални в интервала 5 - 20 градуса.

Технологично е възможно, но не е икономически оправдано. Разходната норма на скъпи материали VISAGE е по-висока от стойността на подготовката на основата с традиционните техники до постигане на подходяща основа за работа с VISAGE.

Саморазливни Подови Замазки

Заради образуването на гладък филм от циментово мляко, повърхността трябва да се прешлайфа, да се почисти добре и да се грундира с CN 94 преди полагане на подовата настилка.

Основата трябва да е чиста, здрава, суха, без пукнатини и остатъци от стари лепила, битум и т.н. Преди полагане е добре да се измери остатъчната влажност на основата - тя трябва да е 2%, ако няма подово отопление и 1,8%, ако има подово отопление. Нанесете саморазливната подова замазка Ceresit CN 68 на слоеве с препоръчаната дебелина и я разстелете по целия под с правилните инструменти. Въздушните мехурчета трябва да бъдат спукани с иглен валяк. Полагането трябва да става без прекъсване, по метода мокро-в-мокро.

При нормални климатични условия и дебелина на слоя под 3 мм.,са нужни 6 часа преди да може да се върви по пода, работата може да продължи след 24 часа. Ако слоя на саморазливната подова замазка е над 3 мм., работата по пода трябва да продължи след 48 или 72 часа.

Силикони И Уплътнители

Нашата препоръка е FT 101 FlexTec Multifunctional Polymer.

Ceresit препоръчва FT 101, който издържа на температури в диапазона -20°C to +80°C.

Стария силикон се отстранява механично и основата се почиства, докато не остане следа от него. Следва третиране на участъка с СТ 99 и нанасянето на новия CS 25.

Пяната е свързана с влажността на околния въздух. Ако влажността е ниска, пяната може да образува "коричка", след която, при увеличена влажност да се получи вторично раздуване, което може да причини проблеми.

Специални Продукти

Замонолитване и бързо свързване на елементи към всякакви видове бетон, циментови състави, тухлени стени - монтажни планки, допълнителна армировка, панти, части от електрическата инсталация на сградата - кабели, контакти, замонолитване на тръби, водачи и т.н.

 • Бързо запълване на фалцови отвори и замонолитване на стоманени конструктивни планки в стоманобетон
 • Бързо запълване и корекции на увредени бетонови повърхности - оставени стъпки в пресен бетон, отчупени ъгли и десортирани участъци
 • Преправяне на бетонни повърхности, запълване на кухини при леене, връзки между под-стена в цокълната част
 • Временно спиране на локални течове преди възстановителни дейности по стоманобетона в шахти, асансьорни шахти и обработка на сифони

Ceresit CX 5 EXPRESS може да се използва при вътрешни и външни работи, втвърдява дори и при ниски температури. Може да се използва при високи и ниски нива на относителна влажност - XC1 и XC2 според стандарт PN-EN 206 + A1

Устойчивост

От 2010 г. успяхме да намалим отделянето на CO2 емисии (в kg CO2 на тон произведена готова стока) в нашето производство с 33%!

Да, в Централна и Източна Европа днес вече имаме около 4% рециклирана пластмаса в нашите пластмасови опаковки. До края на 2023 г. ще достигнем около 12,5%, а до 2025 г. 30%.

Да, Henkel предлага цялостно решение за изолация на къщи с нашите сертифицирани ETICS системи.

Имаме план да започнем да се отразяваме положително върху климата (обхват 1+ обхват 2) до 2030 г. Между 2010 г. и 2021 г. в Централна и Източна Европа, успяхме да намалим отделянето на CO2 емисии (в kg CO2 на тон произведена готова стока) в нашето производство с 33%.

От 2016 г. Henkel обновява или изгражда нови домове за семейства в нужда. Заедно с Habitat for Humanity и други неправителствени организации, подкрепихме 21 различни проекта в повече от 10 държави.

Здравето и благосъстоянието на нашите майстори и собственици на имоти са изключително важни за нас. Когато те използват нашите продукти по предназначение, ние се грижим за това те да са безопасни и да отговарят на всички регулации. В Ceresit ние помемаме отговорността проактивно да откриваме и идентифицираме вредните субстанции в нашите продукти и да работим за развитието на нови технологии безопасно и при пълна прозрачност. Чрез нашите ниски емисии на въглероден двуокис и решенията за намаляване на праха, ние непрекъснато развиваме и създаваме продукти, които да подобрят здравето и безопасността. Ceresit се стреми да достави най-добрите продукти по най-безопасния начин.

ИМАТЕ ВЪПРОС?

Ще се радваме да ви бъдем полезни и да отговорим на вашите въпроси за продуктите ни, къде да купите или какво е правилното решение за вашия проект.