Skip to Content

Системи за керамични покрития

Подготовка – проверка на основата

Преди да започне работата по поставянето на плочките, проверката на основата е изключително важна, за да се избегнат рекламации и да се гарантира дълготраен резултат. 

Преди да започне работата по поставянето на плочките, проверката на основата е изключително важна, за да се избегнат рекламации и да се гарантира дълготраен резултат. За целта площите се проверяват визуално и при необходимост се подлагат на механично и химическо изпитване. Това включва такива важни стъпки като измерването на влагата (на пода), проверката на състоянието на основата, шлайфането на основата и грундирането.

По принцип основата трябва да отговаря на следните условия: трябва да има достатъчна товароносимост, да бъде достатъчно суха, равна и да няма прах и омазняване.

bg ceresit preparation testing the substrate moisture measurement

ИЗМЕРВАНЕ НА ВЛАГАТА

Измерването на остатъчната влага в основата (пода) е отговорност на изпълнителя на керамичното покритие, преди да се започне работата по поставянето на керамичната система – методът с калциев карбид (CM) е доказано средство за проверка дали основата е достатъчно суха и готова за керамично покритие.

ПРОВЕРКА НА СЪСТОЯНИЕТО НА ОСНОВАТА

Проверка на състоянието на основата (равна, твърда, песъчлива, отвори):

Визуална проверка

Визуалната проверка на долния пласт може да даде отговор на важни въпроси: има ли видими дефекти на повърхността като пукнатини, плесен, увреждане от влага или замърсяване?

Проверка с драскане

Повърхността се драска на кръст с остър метален предмет като отвертка, нож или гвоздей. Колкото по-дълбока е драскотината, толкова по-малка е якостта или товароносимостта на долния пласт.

Проверка с мокрене

Проверката с мокрене осигурява информация за попиващата способност на долния пласт. Ако водата попива и повърхността потъмнява, върху попиващите долни пластове трябва да се нанесе специален грунд.

Проверка с тиксо

Парче тиксо се притиска върху стара боя. Ако боята се отлепва при рязко отделяне на тиксото, тя трябва да се свали и след това да се нанесе укрепващ грунд.

bg ceresit preparation testing the substrate checking condition of the base

ИМАТЕ ВЪПРОС?

Ще се радваме да ви бъдем полезни и да отговорим на вашите въпроси за продуктите ни, къде да купите или какво е правилното решение за вашия проект.