Готови за успех

ГРУНД ЗА СТЕНИ, СУПЕРГЕРОЙ ПОД ПРИКРИТИЕ 

Грундовете, са необходими компоненти в почти всички строителни проекти. Продължете да четете по-долу, за да разберете защо ги наричаме супергерои под прикритие.

Нанасяне на грунда с четка

Как действат грундовете за стени?

Грундовете са задължителен елемент за правилната подготовка на основите. Чрез тях се намалява попиваемоостта и се подобрява адхезията. Грундирането е основен етап за постигане на качествен строителен продукт.

Как да използвате грунд за стени

Нанасянето на грунд е една от най-лесните стъпки във вашия проект. Нужни са ви подходящи инструменти (грунд, валяк/четка, кофа и миксер), защитна екипировка (очила и ръкавици) и малко търпение.

  1. Защитете се. Сложете ръкавици и очила и работете в добре проветрено помещение. 
  2. Подгответе основата. Тя трябва да бъде суха, чиста и добре обезпрашена. Според вида на покритието има грундове, които се използват върху абсорбиращи основи и такива, които се използват върху неабсорбиращи основи. Прочетете повече информация за вида на покритието в техническия лист на избрания продукт. 
  3. Разбъркайте грунда. Разклатете опаковката или използвайте подходящ уред.
  4. Разредете грунда, ако е необходимо. Разреждане е нужно, ако грундирате основи с висока попиваемост. Технически данни на продукта съдържат детайли за подходящите съотношения на разреждане и указват дали основата е подходяща за разреждане.
  5. Нанесете грунда. Използвайте валяк или четка, за да разнесете равномерно продукта. В зависимост от основата, може да се наложи да нанесете грунда на няколко ръце. Някои грундове, като CT 17, леко променят цвета на основата по време на нанасяне, което позволява по-прецизна и равномерна обработка.
  6. Оставете грунда да изсъхне. Проверете в техническия лист на продукта колко дълго трае този процес и дали можете да започнете да извършвате следващата операция. 
  7. Дали е достатъчно? Ако основата все още попива след като грундът е изсъхнал, нанесете още един слой.  
  8. Почистване. Инструментите и незасъхнали петна от грунд с вода.

Избор на точният грунд за стени

Когато избирате грунд, вземете предвид вида на материала, порьозността и локацията на основата (вътре или отвън).

В повечето случаи, преди боядисване, поставяне на керамични плочки или тапети, трябва да се грундира. Универсално решение за попиващи основи е дълбокопроникващият грунд CT 17. Той може да се използва и на закрито, и на открито  върху мазилки, гипсокартонени плоскости, замазка и други подобни попиващи(абсорбиращи) основи.

За неабсорбиращи основи изберете грунд CN94.

CT 17 е дълбокопроникващ грунд за всички попиващи основи и е подходящ преди поставяне на плочки и нанасяне на други слоеве, като например топлоизолация, подови настилки и т.н. 

CN 94 e специален, контактен грунд, повишаващ адхезията към проблемни основи на закрито (напр. дърво, стари плочки, латекс, твърди епоксидни покрития, остатъци от лепила или бои и др.). 

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ