Skip to Content

Teхнически решения

Лепене на плочки - Подготовка и монтаж

Полагане на плочки в банята  

Съвети за поставяне на плочки

Как Да Поставите Плочки В Банята: Защита При Всеки Поставен Слой

За поставяне на плочки в банята са нужни познания, за да  се гарантират оптимални резултати. От особена важност е изборът на подходящо лепило и фугираща смес, за конкретния вид плочки и помещение, приготвянето на строителните разтвори, както и техниката за монтаж. Предлагаме ви основната необходима информация, за да си гарантирате дълготрайна и безпроблемна експлоатация на вашата баня.

Ceresit tiling system for buidling a new bathroom
Баня облицована с широкоформатни плочи

Как Се Поставят Плочки В Банята: Подготовка На Повърхностите

Преди да започнете с поставянето на плочки е нужно да хидроизолирате банята. За най-добри резултати, използвайте система за хидроизолация Ceresit, която се поставя под плочките.

 1. Върху чиста и суха основа  нанесете подходящ грунд. За абсорбичащи препоръчваме използването на дълбокопроникващ  грунд CT 17, а при неабсорбиращи използвайте CN 94. Нанасянето става с четка или бояджийски  валяк. Оставете грунда да изсъхне за необходимото време, посочено на опаковката 
 2. Нанесете слой хидроизолационно покритиеCL 51 Express с четка или баданарка. Започнете от зоната на подовия сифон, областите където преминават тръби през стените или пода, с влагането на хидроизолационен маншон CL 54
 3. Монтирайте уплътнителни лентиCL 152по вътрешните ъгли на помещението. 
 4. Равномерно покрийте стените и пода с хидроизолационно покритиеCL 51 Express с четка или валяк.
 5. След нанасяне на първия слой хидроизолационен грундCL 51 Express, нанесете втори слой, перпендикулярно на първия, с време за изчакване от около 1,5 часа.
 6. Общата дебелина на двата слоя трябва да бъде от 1 до 1,5 mm.
 7. Изчакайте около 4 часа преди нанасяне на лепилото за плочки.
Bathroom waterproofing application to surface
Полагане на хидроизолация с четка

Как Да Лепим Плочки С Гъвкаво Лепило Ceresit Cm 17?

За да залепите плочки върху хидроизолирана основа, използвайте CM 17 C2TES1, ултра-силно и гъвкаво лепило за плочки, обогатено с технологията Fiber Force. Препоръчва се за лепене на плочки върху повърхности с подово отопление, фасади, тераси, балкони и в басейни.

Ето как да облицовате банята с Ceresit CM 17 C2TES1:

За да залепите плочки върху хидроизолирана основа, използвайте CM 17 C2TES1, ултра-силно и гъвкаво лепило за плочки, обогатено с технологията Fiber Force. Препоръчва се за лепене на плочки върху повърхности с подово отопление, фасади, тераси, балкони и в басейн.

Ето как да облицовате банята с Ceresit CM 17 C2TES1:

 1. Смесете лепилото за плочки CM 17 C2TES1 с точното количество студена и чиста вода, посочено на опаковката на продукта.  С помощта на електрически миксер започнете да бъркате до получаване на хомогенна смес.
 2. Изчакайте 5 минути и разбъркайте отново.
 3. Нанесете лепилото, като за целта използвайте подходящ размер назъбена маламашка. 
 4. Поставете плочките върху нанесения слой лепило в рамките на препоръчаното отворено време за работа. След изтичане на отвореното време, лепилото започва да хваща повърхностна кора и губи своите адхезивни свойства. 
 5. Силно притиснете плочките върху основата.
Tile adhering on flex adhesives using suction cups
Полагане на плочката на пода

Как Да Фугирате Керамика С Фугираща Маса Ceresit Ce 40

За фугиране в мокри помещения, фугиращата смес CE 40 е оптимален избор. 

Благодарение на своята технологично усъвършенствана формула, фугата е водоотблъскваща, устойчива на мухъл и напукване, гъвкава и дълготрайна. Може да се използва на закрито и открито, в кухни, душ кабини и на голям набор от повърхности - порцеланови плочки, керамика, стъкло, мрамор (след проба),  естествен камък и други.

Стъпки, които трябва да следвате:

За фугиране в мокри помещения, фугиращата смес CE 40 е оптимален избор. 

Благодарение на своята технологично усъвършенствана формула, фугата е водоотблъскваща, устойчива на мухъл и напукване, гъвкава и дълготрайна. Може да се използва на закрито и открито, в кухни, душ кабини и на голям набор от повърхности - порцеланови плочки, керамика, стъкло, мрамор (след проба),  естествен камък и други.

Bathroom grouting in progress
Nanošenje fug mase

Стъпки, които трябва да следвате:

 1. Започнете с фугирането след като лепилото за плочки CM 17 C2TES1 се втвърди.
 2. Смесете фугиращата масаCE 40 с точното количество чиста вода, посочено на опаковката на продукта. С помощта на електрически миксер започнете да бъркате  до получаване на гладка и хомогенна смес. Разбъркайте отново след три минути.
 3. Нанесете фугиращата маса с гумена маламашка, като запълвате фугите изцяло и по цялото сечение на плочката в дълбочина. В никакъв случай не добавяйте допълнително вода в разтвора, а при необходимост можете отново да го пребъркате за кратко.
 4. Отстранете излишната фугираща маса с чиста и влажна гъба, но много добре изцедена от водата. С нейна помощ, без да натискате, оформете фугата, като внимавате да не я отнемате в дълбочина. 
 5. Оставете фугиращата маса да изсъхне. Времето за втвърдяване варира в зависимост от ширината и дълбочината на фугите, температурата и попивността на плочките.  
 6. Измийте плочките по същият начин и на следващият ден.  
 7. Запечатайте фугите със санитарен силикон CS 25.
 • ТЕХНОЛОГИЧНО ВРЕМЕ ЗА ПОЛЗВАНЕ СЛЕД ФУГИРАНЕ: 
 • РАЗРЕШЕНО Е ДВИЖЕНИЕ СЛЕД 6 ЧАСА. 
 • ФУГИРАЩАТА СЪСТАВКА МОЖЕ ДА ВЛЕЗЕ В КОНТАКТ С ВОДА СЛЕД 24 ЧАСА. 
 • ДО 5 ДНИ СЛЕД ПОЛАГАНЕТО НА ФУГАТА,  ЗА ПОЧИСТВАНЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ САМО ЧИСТА ВОДА БЕЗ ПРЕПАРАТИ.
 • 7 ДНИ СЛЕД ПОЛАГАНЕТО ФУГИРАЩАТА МАСА ДОСТИГА ПЪЛНИТЕ СИ ХИДРОФОБНИ СВОЙСТВА.

Свързани Продукти

 • Нанесете грунда равномерно и покрийте основата изцяло
  Грунд за стени

  Покритията за стени , известни още като грундове или грундове, са основни компоненти на много строителни проекти. Прочетете, за да разберете защо грундовете са прикрити супергерои.  

 • Епоксидна фуга - Предимства и приложение
  Епоксидна фуга - Предимства и приложение

  Епоксидна фугираща смес е изборът на специалистите за подови покрития. Разберете повече за предимствата на продукта и как да го използвате за постигане на професионални и дългосрочни резултати. 

 • Водоустойчива фасадна боя: цветен слой с трайна защита
  Водоустойчива фасадна боя: цветен слой с трайна защита

  Ceresit водоустойчива фасадна боя е трайна и устойчива на влиянието на времето. Разберете повече за качественото реновиране на бои и мазилки. 

 • Изравняване на неравни подове: Верният партньор
  Изравняване на неравни подове: Верният партньор

  Тази кратка статия за изравняването на подове ще ви помогне също и да изберете точния продукт за Вашия неравен под. 

 • Хидроизолация за баня
  Хидроизолация за баня

  С нашето ръководство получавате перфектната хидроизолация за банята . Ще ви насочим към най-качествените уплътнители, за да получите безпроблемен хидроизолационен слой за вашите стени и подове. Ще ви преведем през целия процес на нанасяне от началото до края.  

 • Силикон за вана, душ кабина и кухня
  Силикон за вана, душ кабина и кухня

  Санитарен силикон 

ИМАТЕ ВЪПРОС?

Ще се радваме да ви бъдем полезни и да отговорим на вашите въпроси за продуктите ни, къде да купите или какво е правилното решение за вашия проект.