Skip to Content

Teхнически решения

Грунд за стени

Покритията за стени , известни още като грундове или грундове, са основни компоненти на много строителни проекти. Прочетете, за да разберете защо грундовете са прикрити супергерои.  

Готови за успех

Грунд За Стени, Супергерой Под Прикритие

Грундовете, са необходими компоненти в почти всички строителни проекти. Продължете да четете по-долу, за да разберете защо ги наричаме супергерои под прикритие.

Nanošenje prajmera četkom
Нанасяне на грунда с четка

Как Действат Грундовете За Стени?

Грундовете са задължителен елемент за правилната подготовка на основите. Чрез тях се намалява попиваемоостта и се подобрява адхезията. Грундирането е основен етап за постигане на качествен строителен продукт.

Как Да Използвате Грунд За Стени

Нанасянето на грунд е една от най-лесните стъпки във вашия проект. Нужни са ви подходящи инструменти (грунд, валяк/четка, кофа и миксер), защитна екипировка (очила и ръкавици) и малко търпение.

 1. Защитете се. Сложете ръкавици и очила и работете в добре проветрено помещение. 
 2. Подгответе основата. Тя трябва да бъде суха, чиста и добре обезпрашена. Според вида на покритието има грундове, които се използват върху абсорбиращи основи и такива, които се използват върху неабсорбиращи основи. Прочетете повече информация за вида на покритието в техническия лист на избрания продукт. 
 3. Разбъркайте грунда. Разклатете опаковката или използвайте подходящ уред.
 4. Разредете грунда, ако е необходимо. Разреждане е нужно, ако грундирате основи с висока попиваемост. Технически данни на продукта съдържат детайли за подходящите съотношения на разреждане и указват дали основата е подходяща за разреждане.
 5. Нанесете грунда. Използвайте валяк или четка, за да разнесете равномерно продукта. В зависимост от основата, може да се наложи да нанесете грунда на няколко ръце. Някои грундове, като CT 17, леко променят цвета на основата по време на нанасяне, което позволява по-прецизна и равномерна обработка.
 6. Оставете грунда да изсъхне. Проверете в техническия лист на продукта колко дълго трае този процес и дали можете да започнете да извършвате следващата операция. 
 7. Дали е достатъчно? Ако основата все още попива след като грундът е изсъхнал, нанесете още един слой.  
 8. Почистване. Инструментите и незасъхнали петна от грунд с вода.

Избор На Точният Грунд За Стени

Когато избирате грунд, вземете предвид вида на материала, порьозността и локацията на основата (вътре или отвън).

В повечето случаи, преди боядисване, поставяне на керамични плочки или тапети, трябва да се грундира. Универсално решение за попиващи основи е дълбокопроникващият грунд CT 17. Той може да се използва и на закрито, и на открито  върху мазилки, гипсокартонени плоскости, замазка и други подобни попиващи(абсорбиращи) основи.

За неабсорбиращи основи изберете грунд CN 94.

CT 17 е дълбокопроникващ грунд за всички попиващи основи и е подходящ преди поставяне на плочки и нанасяне на други слоеве, като например топлоизолация, подови настилки и т.н. 

CN 94 e специален, контактен грунд, повишаващ адхезията към проблемни основи на закрито (напр. дърво, стари плочки, латекс, твърди епоксидни покрития, остатъци от лепила или бои и др.). 

Свързани Продукти

 • Епоксидна фуга - Предимства и приложение
  Епоксидна фуга - Предимства и приложение

  Епоксидна фугираща смес е изборът на специалистите за подови покрития. Разберете повече за предимствата на продукта и как да го използвате за постигане на професионални и дългосрочни резултати. 

 • Водоустойчива фасадна боя: цветен слой с трайна защита
  Водоустойчива фасадна боя: цветен слой с трайна защита

  Ceresit водоустойчива фасадна боя е трайна и устойчива на влиянието на времето. Разберете повече за качественото реновиране на бои и мазилки. 

 • Лепене на плочки - Подготовка и монтаж
  Лепене на плочки - Подготовка и монтаж

  Полагане на плочки в банята  

 • Изравняване на неравни подове: Верният партньор
  Изравняване на неравни подове: Верният партньор

  Тази кратка статия за изравняването на подове ще ви помогне също и да изберете точния продукт за Вашия неравен под. 

 • Хидроизолация за баня
  Хидроизолация за баня

  С нашето ръководство получавате перфектната хидроизолация за банята . Ще ви насочим към най-качествените уплътнители, за да получите безпроблемен хидроизолационен слой за вашите стени и подове. Ще ви преведем през целия процес на нанасяне от началото до края.  

 • Силикон за вана, душ кабина и кухня
  Силикон за вана, душ кабина и кухня

  Санитарен силикон 

ИМАТЕ ВЪПРОС?

Ще се радваме да ви бъдем полезни и да отговорим на вашите въпроси за продуктите ни, къде да купите или какво е правилното решение за вашия проект.