Skip to Content

Teхнически решения

Силикон за вана, душ кабина и кухня

Санитарен силикон 

Спира влагата и мръсотията

Санитарен Силикон: Хигиеничен, Естетичен И Практичен

Санитарният силикон запечатва фугите между вътрешни ъгли на банята, връзката между под и стена и две съседни стени, фуги между санитарията и основите, за да осигури еластична връзка между материалите и защити от мухъл и плесен. Този защитен слой прави фугите не само издръжливи и естетични, но и по-лесни за почистване.

Kupatilo u kojem je korišćen zaptivni silikon
Санитарен силикон се използва за фугиране и уплътняване

Защо Да Използваме Санитарен Силикон?

Както и други силиконови лепила, санитарният силикон служи за естетични, хигиенни  и структурни цели.

Запълването на фугите им дава по-чист изглед, като същевременно ги защитава от повреди, причинени от влага, мръсотия и плесен. Когато нанасяте силикон на санитарията (например, вана, душ, мивка), създавате визуално приятен преход между повърхностите, който е същевременно и лесен за почистване.

Санитарните силикони могат да бъдат прозрачни или цветни (в съответствие с цвета на фугиращите смеси) и най-често се продават в патрони (картуши), което ви позволява да нанесете продукта директно във фугите с помощта на Ceresit  H 16 Професионален пистолет за силикони.

hr ceresit silikoni slika proizvoda ceresit cs25 cartridge
Санитарен силикон Ceresit CS 25

Избор На Подходящият Санитарен Силикон

Когато избирате санитарен силикон, трябва да се уверите, че може да се използва за материалите, които желаете да запечатате. Най-често бихте работили със следните повърхности: керамични плочки, стъкло (с изключение на огледала), емайл.

За да бъде ефикасен във влажни помещения, санитарният силикон трябва също да е устойчив на влага, мухъл и плесени. Когато избирате, трябва да вземете предвид и ширината на фугите, които трябва да запълните, защото различните санитарни силикони са предназначени за различни ширини. Поставянето на ПЕ шнур във фугите преди нанасянето на силикона е препоръчително.

Запомнете, Че Не Можете Да Боядисвате Върху Повечето От Санитарните Силикони

Предвид, че остава гъвкав след изсъхване (около 24 часа), санитарен силикон Ceresit CS 25 е добра опция за запечатване на фуги в санитарни помещения, както и за трайно влажни помещения (но не и в басейни). Предотвратява появата на плесен и мръсотия върху повечето от изброените материали, дори и без допълнителна обработка на основата. Можете да го използвате на закрито или на открито, но не бива да го ползвате за аквариуми или повърхности, които са в контакт с храна или питейна вода. Приемете силикона като консуматив, който е нужно през определено време да се подменя с нов. Условията в банята по време на нейната експлоатация, като вентилация и отопление, са от съществено значение за неговата по дълготрайност на появата на плесен.

Как Да Нанесете Санитарния Силикон?

1- Подгответе материалите. Освен санитарен силикон CS 25 , са ви нужни и залепваща лента(тиксо), пистолет за патрони(картуши), уред за рязане, шпатула или подобен инструмент, кърпа, малко вода и сапун / препарат за миене на съдове, ръкавици и защитни очила.  

2- Защитете се. Сложете ръкавици и предпазни очила и осигурете подходяща вентилация, особено по време на фазата на втвърдяване. 

3- Подгответе свръзките и повърхностите. Повърхностите трябва да са твърди, сухи и без субстанции, които могат да повлияят на залепването. Проверете техническата карта на продукта, за да разберете дали първо трябва да обработите основата посредством грунд. Изолирайте краищата с тиксо. Ако уплътнявате дилатационни фуги, използвайте подходящ материал, за да предотвратите залепване на силикона към основата.

4- Подгответе патрона. Отрежете върха на патрона и поставете дюзата върху резбата. Нарежете върха на дюзата диагонално (около ъгъл от 45 градуса) в зависимост от желаната дебелина. Поставете патрона в пистолета за патрони.

5- Нанасяне на силикон. С равномерен натиск изстискайте санитарния силикон във фугата, като внимавате да не се образуват кухини. Използвайте подходящ инструмент - например шпатулка и малко вода със сапун / препарат за миене на съдове, за да загладите силикона в рамките на  времето, посочено в лист с технически данни. Заглаждането е по метода, отнемане на излишния материал.

6- Довършителни работи. Свалете тиксото, както е указано в лист с технически данни. Ако е необходимо, отново загладете силикона и веднага отстранете излишния материал. Консултирайте се с лист с технически данни относно отстраняването на продукта след втвърдяване.

Sanitarni silikon Ceresit CS 25 se nanosi kao 5. korak u sistemu ugradnje keramike u kupatilu
Санитарен силикон Ceresit CS 25 се прилага като 5-та стъпка в системата за монтаж на керамика в банята

Открийте тайните на правилната употреба на санитарен силикон Ceresit CS 25!

Свързани Продукти

 • Нанесете грунда равномерно и покрийте основата изцяло
  Грунд за стени

  Покритията за стени , известни още като грундове или грундове, са основни компоненти на много строителни проекти. Прочетете, за да разберете защо грундовете са прикрити супергерои.  

 • Епоксидна фуга - Предимства и приложение
  Епоксидна фуга - Предимства и приложение

  Епоксидна фугираща смес е изборът на специалистите за подови покрития. Разберете повече за предимствата на продукта и как да го използвате за постигане на професионални и дългосрочни резултати. 

 • Водоустойчива фасадна боя: цветен слой с трайна защита
  Водоустойчива фасадна боя: цветен слой с трайна защита

  Ceresit водоустойчива фасадна боя е трайна и устойчива на влиянието на времето. Разберете повече за качественото реновиране на бои и мазилки. 

 • Лепене на плочки - Подготовка и монтаж
  Лепене на плочки - Подготовка и монтаж

  Полагане на плочки в банята  

 • Изравняване на неравни подове: Верният партньор
  Изравняване на неравни подове: Верният партньор

  Тази кратка статия за изравняването на подове ще ви помогне също и да изберете точния продукт за Вашия неравен под. 

 • Хидроизолация за баня
  Хидроизолация за баня

  С нашето ръководство получавате перфектната хидроизолация за банята . Ще ви насочим към най-качествените уплътнители, за да получите безпроблемен хидроизолационен слой за вашите стени и подове. Ще ви преведем през целия процес на нанасяне от началото до края.  

ИМАТЕ ВЪПРОС?

Ще се радваме да ви бъдем полезни и да отговорим на вашите въпроси за продуктите ни, къде да купите или какво е правилното решение за вашия проект.