Спира влагата и мръсотията

САНИТАРЕН СИЛИКОН: ХИГИЕНИЧЕН, ЕСТЕТИЧЕН И ПРАКТИЧЕН

Санитарният силикон запечатва фугите между вътрешни ъгли на банята, връзката между под и стена и две съседни стени, фуги между санитарията и основите, за да осигури еластична връзка между материалите и защити от мухъл и плесен. Този защитен слой прави фугите не само издръжливи и естетични, но и по-лесни за почистване.

Санитарен силикон се използва за фугиране и уплътняване

Защо да използваме санитарен силикон?

Както и други силиконови лепила, санитарният силикон служи за естетични, хигиенни  и структурни цели.

Запълването на фугите им дава по-чист изглед, като същевременно ги защитава от повреди, причинени от влага, мръсотия и плесен. Когато нанасяте силикон на санитарията (например, вана, душ, мивка), създавате визуално приятен преход между повърхностите, който е същевременно и лесен за почистване.

Санитарните силикони могат да бъдат прозрачни или цветни (в съответствие с цвета на фугиращите смеси) и най-често се продават в патрони (картуши), което ви позволява да нанесете продукта директно във фугите с помощта на Ceresit  H 16 Професионален пистолет за силикони.

Санитарен силикон Ceresit CS 25

Избор на подходящият санитарен силикон

Когато избирате санитарен силикон, трябва да се уверите, че може да се използва за материалите, които желаете да запечатате. Най-често бихте работили със следните повърхности: керамични плочки, стъкло (с изключение на огледала), емайл.

За да бъде ефикасен във влажни помещения, санитарният силикон трябва също да е устойчив на влага, мухъл и плесени. Когато избирате, трябва да вземете предвид и ширината на фугите, които трябва да запълните, защото различните санитарни силикони са предназначени за различни ширини. Поставянето на ПЕ шнур във фугите преди нанасянето на силикона е препоръчително.

ЗАПОМНЕТЕ, ЧЕ НЕ МОЖЕТЕ ДА БОЯДИСВАТЕ ВЪРХУ ПОВЕЧЕТО ОТ САНИТАРНИТЕ СИЛИКОНИ

Предвид, че остава гъвкав след изсъхване (около 24 часа), санитарен силикон Ceresit CS 25 е добра опция за запечатване на фуги в санитарни помещения, както и за трайно влажни помещения (но не и в басейни). Предотвратява появата на плесен и мръсотия върху повечето от изброените материали, дори и без допълнителна обработка на основата. Можете да го използвате на закрито или на открито, но не бива да го ползвате за аквариуми или повърхности, които са в контакт с храна или питейна вода. Приемете силикона като консуматив, който е нужно през определено време да се подменя с нов. Условията в банята по време на нейната експлоатация, като вентилация и отопление, са от съществено значение за неговата по дълготрайност на появата на плесен.

Как да нанесете санитарния силикон?

  1. Подгответе материалите. Освен санитарен силикон CS 25 , са ви нужни и залепваща лента(тиксо), пистолет за патрони(картуши), уред за рязане, шпатула или подобен инструмент, кърпа, малко вода и сапун / препарат за миене на съдове, ръкавици и защитни очила.  
  2. Защитете се. Сложете ръкавици и предпазни очила и осигурете подходяща вентилация, особено по време на фазата на втвърдяване. 
  3. Подгответе свръзките и повърхностите. Повърхностите трябва да са твърди, сухи и без субстанции, които могат да повлияят на залепването. Проверете техническата карта на продукта, за да разберете дали първо трябва да обработите основата посредством грунд. Изолирайте краищата с тиксо. Ако уплътнявате дилатационни фуги, използвайте подходящ материал, за да предотвратите залепване на силикона към основата.
  4. Подгответе патрона. Отрежете върха на патрона и поставете дюзата върху резбата. Нарежете върха на дюзата диагонално (около ъгъл от 45 градуса) в зависимост от желаната дебелина. Поставете патрона в пистолета за патрони.
  5. Нанасяне на силикон. С равномерен натиск изстискайте санитарния силикон във фугата, като внимавате да не се образуват кухини. Използвайте подходящ инструмент - например шпатулка и малко вода със сапун / препарат за миене на съдове, за да загладите силикона в рамките на  времето, посочено в лист с технически данни. Заглаждането е по метода, отнемане на излишния материал.
  6. Довършителни работи. Свалете тиксото, както е указано в лист с технически данни. Ако е необходимо, отново загладете силикона и веднага отстранете излишния материал. Консултирайте се с лист с технически данни относно отстраняването на продукта след втвърдяване.
Санитарен силикон Ceresit CS 25 се прилага като 5-та стъпка в системата за монтаж на керамика в банята

Открийте тайните на правилната употреба на санитарен силикон Ceresit CS 25!

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ